Wedle zasady “jesteś tym, co jesz” dobra dieta jest równie ważna dla zdrowego wyglądu naszej skóry, jak i odpowiednia pielęgnacja. W zbilansowaną, różnorodną dietę warto zainwestować podobnie jak w dobre kosmetyki. „Czyste jedzenie” i pielęgnacja razem mogą zapewnić efekt promiennej, czystej cery i opóźnić proces starzenia się skóry.
Najważniejsza jest różnorodność
Warto zadbać o to, aby dieta była różnorodna. W ten sposób w trakcie jednego posiłku można dostarczyć do swojego organizmu mnóstwo składników pomagających w walce o piękną cerę.
Witaminy
Najłatwiej znaleźć je w owocach i warzywach. Witamina C ma właściwości przeciwutleniające, bierze udział w wytwarzaniu kolagenu i wpływa korzystnie na likwidację przebarwień skóry, które mogły powstać np. w trakcie przechodzenia trądziku. Gdzie zatem można znaleźć witaminę C? Najbardziej oczywistą odpowiedzią są owoce takie jak cytrusy, porzeczki czy maliny. Zaskakujące jest jednak to, że równie bogatym źródłem tej witaminy są brokuły, natka pietruszki, czerwona i zielona papryka.
Fot: 123 RF/Picsel
Równie ważną częścią naszej diety powinny być witaminy A i E. Witamina A opóźnia proces starzenia się skóry, wspomaga jej strukturę oraz łagodzi zmiany trądzikowe. W dużych ilościach znaleźć ją możemy w marchewkach, szpinaku oraz wątróbce. Witaminę A warto uzupełniać witaminą E, która spowalnia powstawanie zmarszczek, wspomaga budowanie bariery ochronnej skóry oraz jej nawilżenie (podobnie jak witamina D). Tę witaminę znaleźć możemy w pomidorach, ale również w rybach czy orzechach. Świetnym składnikiem dla naszej cery jest również witamina PP, która ma właściwości złuszczające i przeciwzapalne. Najlepszym źródłem tego składnika są ryby, zwłaszcza tuńczyk, łosoś i makrela.
Warto pamiętać, że wiele warzyw i owoców traci swoje witaminy w trakcie gotowania lub smażenia. Dla najbardziej spektakularnych efektów większość z nich najlepiej jeść na surowo, ewentualnie krótko gotować je na parze. Należy również zwrócić uwagę, że witaminy A, D, E i K są rozpuszczalne w tłuszczach - dlatego lepiej przyswaja się je jedząc np. sałatkę polaną oliwą z oliwek niż na surowo.
Składniki mineralne
Bardzo ważnym składnikiem w naszej diecie powinien być selen, który nadaje skórze jędrności i ma właściwości antyseptyczne (czyli działanie odkażające). Selen znajdziemy w orzechach i rybach (przede wszystkim w łososiu i tuńczyku) oraz w jajkach. Dla naszej skóry równie ważnymi składnikami są miedź i cynk. Miedź walczy z przebarwieniami, a cynk jest świetnym składnikiem antytrądzikowym. Najwięcej tych minerałów znaleźć można w orzechach i nasionach (najlepszym źródłem są orzechy arachidowe i migdały oraz nasiona dyni i słonecznika), jak i w kaszy jaglanej i suszonych morelach. Krzem, wspomaga walkę z trądzikiem i regenerację skóry. Co więcej, sprzyja również powstawaniu kolagenu, który jest odpowiedzialny nie tylko za piękną skórę, ale również zdrowe włosy i paznokcie. Krzem znajdziemy w owsie, jęczmieniu, pszenicy i ryżu. Warto wybierać zatem produkty pełnoziarniste. Innym składnikiem, który warto włączyć do swojej diety, jest potas, który razem z witaminami E i D dba o nawilżenie naszej skóry i przeciwdziała jej łuszczeniu się. W potas bogate są suszone owoce, takie jak rodzynki czy suszone morele oraz owoce i warzywa takie jak awokado, kiwi, banan, ziemniaki.
Fot: 123 RF/Picsel
Zdrowe tłuszcze i kwasy
Najlepsze dla naszej diety są tłuszcze bogate w kwas omega-3, który wspomaga regenerację naskórka i poprawia naszą odporność na promienie UV. Co więcej, omega-3 ma właściwości przeciwzapalne, pomaga zmniejszyć obrzęk oraz zaczerwienienia. Doskonałym źródłem tego kwasu są przede wszystkim ryby morskie, takie jak łosoś, sardynki, śledzie i makrele. Omega-3 znaleźć możemy również w oleju rzepakowym i lnianym oraz w orzechach włoskich i w jajkach. Ważnym źródłem zdrowych tłuszczy jest awokado. Ten owoc zawiera duże ilości kwasu foliowego, dzięki któremu skóra jest oczyszczona i nawilżona. Dzięki bogatej zawartości różnych innych kwasów tłuszczowych, które uczestniczą w syntezie kolagenu, awokado jest świetnym produktem używanym przeciw starzeniu się skóry.
Fot: 123 RF/Picsel
Antyoksydanty
Antyoksydanty to produkty, które zapobiegają utlenianiu się skóry (co jest jednym z powodów jej przedwczesnego starzenia się). Antyoksydanty walczą z wolnymi rodnikami (czyli cząsteczkami, które powstają w procesie utleniania i nie mają własnego elektronu, przez co "kradną" go od innych, co może powodować nawet zmiany nowotworowe). Wolne rodniki są m. in przyczyną zniszczeń elastyny i włókien kolagenowych. Warto zatem włączyć antyoksydanty do naszej diety - zwłaszcza, że w olbrzymiej części są one również źródłem różnych witamin i składników odżywczych.
Ważnym źródłem antyoksydantów są czerwone owoce, takie jak truskawki, jagody acai, maliny, porzeczki, żurawina, aronia, jeżyny i jagody. Właściwości przeciwutleniające mają również kakao (dlatego zaleca się gorzką czekoladę), orzechy, fasola i karczochy.
Fot: 123 RF/Picsel
Oprócz tego, co warto włączyć do swojej diety, powinno się myśleć również o tym, spożywanie jakich produktów należy ograniczyć. Największym wrogiem dla naszej cery jest zbyt duża dawka cukru - wpływa on negatywnie na budowę włókien kolagenowych, a zatem przyspiesza proces starzenia się skóry. Co więcej nadmiar cukru w organizmie rozregulowuje gospodarkę hormonalną, a więc sprzyja powstawaniu trądziku. Jak widać odpowiednia dieta jest równie ważna dla naszego organizmu jak dobrej jakości pielęgnacja czy makijaż. Należy pamiętać, że "czyste jedzenie" wspomaga nasz organizm w różnych procesach i może być kolejnym czynnikiem wspomagającym leczenie trądziku, razem z dobrze dobranymi kosmetykami i ewentualnie lekami.
J.M./Redakcja Maxmodels.pl
Zdjęcie główne: 123RF/Picsel