Nadeszła pora wszystkich miłośników kawy – do kawiarni powróciła Pumpkin Spice Latte, ulubiony napój każdej “jesieniary”. Jest to niemalże synonim jesieni.
Mleczna pianka, aromatyczna kawa, charakterystyczny, korzenny smak - to dzięki temu Pumpkin Spice Latte stanowi antidotum na pochmurne, zimne jesienne dni. Jednak by cieszyć się tą wspaniałą kawą, wcale nie musisz udawać się w podróż do modnej sieci kawiarni. W tym tekście zdradzimy, gdzie wypić najlepsze Pumpkin Spice Latte.
Przyjrzymy się z bliska najważniejszej części dyniowego naparu: kawie. Jak jej wybór może wpłynąć na smak całego napoju? Jaka kawa najlepiej sprawdzi się jako baza do przygotowania Pumpkin Spice Latte?
Odpowiedź na to pytanie jest dość prosta: oryginalnie jest to napój składający się z syropu Pumpkin Spice (w którego skład wchodzą przyprawy korzennie i puree z dyni), intensywne, głębokie w smaku espresso i spienione mleko. Dodatkowo całość często dekorowana jest przy pomocy bitej śmietany. Oczywiste, prawda? Wcale nie! W ramach ciekawostki warto bowiem wspomnieć, że dynia w przepisie pojawiła się stosunkowo później, bo w roku 2015.
Gdzie wypijesz najlepsze Pumpkin Spice Latte? Oczywiście... we własnym domu! Sekret tkwi w tym, by... przygotować je samemu. Możliwość kontroli każdego czynnika sprawia, że zyskujesz kontrolę nad smakiem, przygotowując w rezultacie kawę dokładnie taką, jak chcesz!
Przygotowanie Pumpkin Spice Latte we własnej kuchni jest bardzo proste. Wystarczy odpowiednia kawa, połączona z syropem Pumpkin Spice (można przygotować go własnoręczne, by wznieść smak naparu na jeszcze wyższy poziom), a następnie uzupełniona ciepłym, delikatnie spienionym mlekiem.
Tu pojawia się jednak pytanie: jakie cechy powinna mieć kawa, której użyjemy do domowego przygotowania Pumpkin Spice Latte?
Podstawowym zadaniem kawy, której użyjemy do przygotowania domowego Pumpkin Spice Latte, jest "przebicie się" przez intensywność syropu. Pumpkin Spice składa się z aromatycznych, wonnych przypraw, które bez odpowiedniego skontrastowania zdominują w zupełności profil smakowy.
Już na początku warto podkreślić, że szczególnie polecamy wybór kawy ziarnistej i mielenie jej tuż przed zaparzeniem - 80% związków aromatycznych ucieka z ziaren już po 20 minutach od momentu zmielenia.
Warto wybrać więc kawę, która będzie cechować się wysoką intensywnością smaku - dobrze sprawdzą się ziarna palone średnio lub ciemno i mieszanki z domieszką dodającej przyjemnej goryczki odmiany robusta.
Nie bez znaczenia jest również profil smakowy - warto zdecydować się na zakup kawy, której smak będzie harmonijnie łączył się z korzennymi przyprawami. Ziarna o klasycznych nutach smakowych jak czekolada czy orzechy sprawdzą się dużo lepiej niż te o profilu owocowym czy kwiatowym i wyższej kwasowości.
Mówiąc w dużym uproszczeniu, kawy z Ameryki Południowej i Azji sprawdzą się lepiej niż kawy afrykańskie, kawy palone ciemno lepiej od tych jasnych, a te o nutach klasycznych, słodkich, karmelizowanych lepiej od owocowych. Należy jednak pamiętać, że od każdej reguły zdarzają się wyjątki - warto eksperymentować i szukać nieoczywistych połączeń. W końcu najlepsza kawa to taka, która smakuje nam najbardziej!
Jeśli jednak nie masz czasu na eksperymenty i chcesz zdać się na sprawdzony wybór kawowych ekspertów, przygotowaliśmy 4 propozycje kaw, które (naszym zdaniem) idealnie sprawdzą się jako baza do ulubionej kawy wszystkich jesieniar.
Źródło: Przyjaciele Kawy
Mieszanka, stworzona, by idealnie komponować się z mlekiem, polecana w szczególności do naparów takich jak latte, cappuccino czy flat white. Połączenie ziaren z Brazylii i Ugandy (80% arabiki, 20% robusty) uwodzi nas słodkimi nutami karmelu i orzechów, które balansuje przyjemna goryczka ciemnej czekolady. To kawa, w której po prostu nie sposób nie zakochać się od pierwszego łyku.
Źródło: Przyjaciele Kawy
To jedna z tych kaw, o której myśli się na długo po ostatnim łyku - w końcu aromatyczność ma nawet w nazwie. Mieszanka brazylijskiej arabiki i robusty (w proporcji 80/20) zachwyca miłośników kawy klasycznymi nutami mlecznej czekolady, które podbija słodycz masła orzechowego i czekoladowych cukierków. Całość zostawia subtelny posmak orzechów włoskich, które na języku czuć jeszcze długo po wypiciu.
Źródło: Przyjaciele Kawy
Intensywny aromat, pełne, okrągłe "body" i długi, pozostający w pamięci posmak. To właśnie Belgique, blend ziaren z Hondurasu i Brazylii (80% arabiki, 20% robusty), który dzięki nieco jaśniejszemu wypałowi cechuje dużo niższy stopień goryczki i kwasowości - coś dla fanów tradycyjnych smaków. Daj się skusić nutom ciemnej czekolady i słodkiego karmelu.
Źródło: Przyjaciele Kawy
Królewskość ma w nazwie, więc jedyne, czego można się spodziewać to gęstość, bogactwo smaku i wykwintna słodycz. Ta wyjątkowa kompozycja idealnie dobranych ziaren z Brazylii, Meksyku, Ugandy i Indii zachwyca słodyczą czekolady, nutami suszonych owoców i delikatnym, jagodowym posmakiem. Zaparz filiżankę i poczuj się jak prawdziwa królowa!
Najlepsze Pumpkin Spice Latte to takie, w którym każdy składnik będzie dobrany tak, by odzwierciedlać twój wyjątkowy gust. Decydując się na przygotowanie jej we własnym domu to pewność, że tak właśnie będzie.
Po lekturze naszego tekstu wybór kawy - najważniejszy krok - jest już właściwie za tobą. Wiesz już, jakie cechy powinny mieć idealne ziarna, a jeśli chcesz zdać się na sprawdzony gust ekspertów - jaką kawę wybrać. Pozostało jedynie zaparzyć kawę, spienić mleko i delektować się esencją jesieni!