Pokaż odpowiedzi: Chronologicznie | Od najwyższej oceny
18 wyświetleń
Dla zainteresowanych oznaczeniami wszelkich E dozwolonych na rynku oraz ich nazwami chemicznymi polecam przejrzeć załącznik I do dyrektywy nr 95/2/WE w sprawie dodatków do żywności innych, niż barwniki i substancje słodzące, tudzież przelecieć książkę A. Rutkowskiego, S. Gwiazdy oraz K. Dąbrowskeigo "Kompendium dodatków do żywności" wyd. Hortimex, 2000 r.
ale to tez pewnie chodzi o iloscimoze po prostu chodzi o sztuczny MSG?
Tak, Knorr dodatkowo oznacza swoje produkty znaczkiem "bez dodatku glutaminianu sodu".
Prawdopodobnie, jest to sygnal skierowany do osob, ktore znaja problem - inaczej, dlaczego by mieli go w ogole umieszczac?:)
Niestety, jest inny problem. Przykladowo, jeden z sosow Knorra do kurczaka (sos chinski) jest oznaczony tym symbolem, jednak jednoczesnie zawiera... soje, która jest zrodlem glutaminianu! Tak wiec, nie zawiera MSG, jednak nadal zawiera glutaminian (MSG jest sztucznym koncentratem glutaminianu). Dlatego warto znac wszystkie mozliwe nazwy, pod ktorymi kryje sie glutaminian ("hydrolizowane białko sojowe" itp.)
no coraz czesciej mozna zauwazyc ze produkty sa reklamowane tym, ze nie zawieraja glutaminianu soducoraz wiekszy szajs nam wciskaja a najgorsze ze prawie nie mamy wyboru:(
yiang - większość, ale nie wszystko. Zresztą się już z tego wycofują. Chińczycy sypią to do wszystkiego, a potem mają straszny oddech, jak ten glutaminian sodu (weijin) im te żołądki rozmiękcza. No i wszyscy narzekają na żołądek, ale nie dadzą sobie wytłumaczyć, że to od tego.
snobe chyba wiekszosc produktow na naszym rynku jest tym traktowana
Glutaminian sodu, to toksyna, nie jedz tego.
www.youtube.com/watch?v=txiVDY-prk4
Lukasz a Ty jeszcze rozrozniasz smak w zupkach chinskich?bo dla mnie to smakuje tak samo, glownie glutaminian sodu :)
a o jakim smaku ta zupką?:)
Duszek nie bierz tego 500zł dosłownie :-)A ja juz Ci zupke kupilem :(
No coz... obejdziesz sie smakiem :P