Pokaż odpowiedzi: Chronologicznie | Od najwyższej oceny
2831 wyświetleń
OdpowiedzKurna, czego dodają do farby, którą się drukuje banknoty? Jakaś pochodna LSD?...
widze dlugie posty... nie chce odstawać a nie wiem co napisac to dam wam przepis na gulaszGulasze należą do dość licznej grupy potraw znanych.............. choć pod różnymi nazwami, w wielu krajach. Na Węgrzech, skąd pochodzą, oprócz oryginalnego gulyasu...... znanego tam w co najmniej kilkunastu odmianach, do potraw tego typu zalicza się także pörkölt.................. paprykarz i tokań. W krajach śródziemnomorskich gulasz to rodzaj ragou^t, a w świecie arabskim podobna potrawa nosi nazwę tadżin. Podstawą tradycyjnego gulaszu są różne mięsa ra-czej pośledniejszego rodzaju (tzw. drugi gatunek)...... Może to być wołowina, jagnięcina lub baranina........ a także wieprzowina i cielęcina oraz mięsa mieszane. Co kto chce i lubi................................
Ważne, by mięso było w miarę chude. Nie powinno być poprzerastane warstwami tłuszczu, ale pojawiające się gdzieniegdzie żyłki tłuszczyku nie dyskwalifikują go, bo to między innymi dzięki nim mięso po uduszeniu pozostaje soczyste i kruche. W wersji podstawowej do gulaszu dodaje się jeszcze cebulę, przyprawy, no i trochę wody.ALE CORAZ CZĘSCIEJ TAKIE TRADYCYJNE GULASZE WZBOGACA SIĘ (co robią zwłaszcza młodsze panie domu)RÓŻNYMI INNYMI DODATKAMI...GŁÓWNIE WARZYWAMI........, GRZYBAMI,......A BYWA ŻE I OWOCAMI!!!!!!! (wersja słodko-kwaśna).
Wiosną może to być np. cukinia, późnym latem lub jesienią - groszek zielony, świeże grzyby leśne, papryka, pomidory, kabaczek i świeże zioła......... A zimą - pieczarki lub suszone grzyby i różne warzywa (także mrożone). Niektórzy lubią gulasze proste o jednej nucie smakowej, inni preferują kompozycje wieloskładnikowe. Są amatorzy smaków łagodnych i pikantnych. Ale zanim przećwiczysz różne warianty, powinnaś zacząć od prostej, klasycznej wersji tej potrawy. I właśnie taką zaraz wspólnie upitrasimy. Zapraszam zatem do kuchni......60 dag chudego mięsa wołowego, wieprzowego lub baraniny (może to być mięso drugiego gatunku, np. z łopatki, mostka lub pręgi)....., 2 spore lub 3 średnie cebule, liść laurowy, pieprz, sól, sproszkowaną ostrą paprykę, oliwę lub olej do smażenia. transform: sklepach z dobrze zaopatrzonym działem mięsnym możesz kupić specjalne, już pokrojone mięso na gulasz.
Ale przeważnie i tak trzeba je jeszcze dodatkowo kroić, bo kawałki są zbyt duże i niekształtne. Ja zwykle kupuję mięso w jednym kawałku - łatwiej mogę mu się przyjrzeć i ocenić, czy jest świeże i nie za tłuste. Jeśli zdecydujesz się na mięso z kością, weź go odpowiednio więcej (powiedzmy 70-80 dag), by po wykrojeniu kości zostało ci 50-60 dag czystego mięsa. Najpierw starannie umyj je pod bieżącą wodą, osącz i wytrzyj do sucha papierowym ręcznikiem. Następnie połóż na desce i pokrój najpierw na dość grube plastry........
POTEM NA PASY SZEROKOŚCI 1,5-2 cm, A NA KOŃCU NA MNIEJ WIECEJ RÓWNE KAWAŁKI........TAKIE NA JEDEN SPORY KĘS!!!!!!!!!!!!!! Nie powinny być zbyt drobne, bo jak się skurczą podczas duszenia, będą przypominały skwarki, a nie o to przecież chodzi. Przełóż mięso na talerz............. a na desce pokrój cebulę w dość cienkie półplasterki.Obsmaż mięso i cebulę......Do płaskiego rondla wlej odrobinę oliwy lub oleju, a gdy się rozgrzeje, wsyp cebulę i mieszając.........................., lekko ją zrumień, a potem podlej dwiema łyżkami wody i przykryj. Niech się wolno dusi na małym ogniu.
Tymczasem na dużej (TO WAŻNE.....!!!!!!!!!!!!!!) patelni mocno rozgrzej nieco tłuszczu i ostrożnie, by cię nie poparzył, włóż połowę mięsa. Zadbaj................, by kawałki nie leżały jeden na drugim. Muszą mieć luz! Jeśli nie masz dużej patelni..................... podziel mięso na więcej porcji do smażenia. Niech cię nie korci, by zmniejszyć płomień pod patelnią, nawet jeśli będzie trochę dymu i pryskania, bo mięso ma się zrumienić, nie nasiąkając tłuszczem i nie puszczając soku! Pamiętaj, że odpowiednio obsmażone mięso to więcej niż połowa sukcesu! Na powierzchni obsmażanych kawałków wytworzy się ścisła osłonka, coś w rodzaju skórki, dzięki której w czasie duszenia nie wypłyną z nich soki i mięso będzie soczyste.............. Dlatego smażenie nie może trwać długo. Zrumienione kawałki przełóż do rondla, wymieszaj z cebulką i przykryj naczynie, niech jego zawartość powoli się dusi. A na pustą patelnię znów wlej troszkę tłuszczu i usmaż kolejną i ewentualnie następną porcję mięsa.................. Potem każdą dorzucaj do rondla.
Niektóre książki kucharskie przestrzegają przed zbytnim wyziębieniem mięsa trafiającego na patelnię....................... Podobno w czasie duszenia, łatwiej traci soczystość.NIE SPAWDZIŁAM CZY TO PRAWDA, ALE NA WSZELKI WYPADEK MOŻE JEDNAK ZASTOSUJE SIĘ DO TEJ RADY!!!!!!!!!
czuje sie zaproszony na gulasz :)
a tak to bylo kiedys!!!! swiadomsc tego (kuleczka) ze robilem to co widac wyzej obrazkach mnie nie opuszczala.(kuleczka).... czysta prowokacja po dluuugim zwiazku z modelka....robienie na zlosc.......ale takie sa realia.....serce potrafi zniszczyc psychea my ludzie nie ejstesmy w stanie nad nia zawladnac..a wrecz odwrotnie.........wiedzialem ze sie nie nadaje.(swiadomosc kuleczka).. robilem na zlosc!!!.....i nie zaluje!!!!!.........poznalem eve!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!i wielu ludzi ktorzy pomogli wyjsc z tego co mnie ogarnialo po 4 latach mieszkania.wspolnego zycia z kims kto byl dla mnie wszystkim!!!!!!!!prowokacja,złosc...zniknela!!! przerodzila sie w ciekawosc i chec poznania fotografii z aparatem... poznalem ludzi dzieki temu z ktorymi mam kontakt do dnia dzisiejszego.....z tym z eoni znaja mnie osobiscie!.......wy niestety nie znacie mnie ani troche...i ciesze sie!!!choc sa tacy ktorzy potrafia przyznac sie do bledu ;)szanujmy sie troche ludzie!!!!(kulka wyp).....poczytajcie referencje!!!!!!i swiaodomosc ze to nie miejsce dla pseudo modela mam ale nie usune tego bo wartosc jest bezcenna(dla mnie)..zostawie dla dzieci...moze wnuków.....pamietajcie o zlocie........kuleczkaaaa!!!!!!!
http://www.maxmodels.pl/thomson0801.html
sorry ......cos szwankuje!!!!!
Oby nie "swiadomosc!!!!!!!!!!!!!!!!"
kuleczkaa!!!!!!!!!!swiadomosc........
teraz poćwicz czytanie ze zrozumieniem :) odnośnie netykiety.ale ty masz albo dysleksje albo jakiś inny dysmózg.
A tak szczerze.. Ktoś czyta jego posty.?