Pokaż odpowiedzi: Chronologicznie | Od najwyższej oceny
18 wyświetleń
no coraz czesciej mozna zauwazyc ze produkty sa reklamowane tym, ze nie zawieraja glutaminianu soducoraz wiekszy szajs nam wciskaja a najgorsze ze prawie nie mamy wyboru:(
Tak, Knorr dodatkowo oznacza swoje produkty znaczkiem "bez dodatku glutaminianu sodu".
Prawdopodobnie, jest to sygnal skierowany do osob, ktore znaja problem - inaczej, dlaczego by mieli go w ogole umieszczac?:)
Niestety, jest inny problem. Przykladowo, jeden z sosow Knorra do kurczaka (sos chinski) jest oznaczony tym symbolem, jednak jednoczesnie zawiera... soje, która jest zrodlem glutaminianu! Tak wiec, nie zawiera MSG, jednak nadal zawiera glutaminian (MSG jest sztucznym koncentratem glutaminianu). Dlatego warto znac wszystkie mozliwe nazwy, pod ktorymi kryje sie glutaminian ("hydrolizowane białko sojowe" itp.)
ale to tez pewnie chodzi o iloscimoze po prostu chodzi o sztuczny MSG?
Dla zainteresowanych oznaczeniami wszelkich E dozwolonych na rynku oraz ich nazwami chemicznymi polecam przejrzeć załącznik I do dyrektywy nr 95/2/WE w sprawie dodatków do żywności innych, niż barwniki i substancje słodzące, tudzież przelecieć książkę A. Rutkowskiego, S. Gwiazdy oraz K. Dąbrowskeigo "Kompendium dodatków do żywności" wyd. Hortimex, 2000 r.