Pokaż odpowiedzi: Chronologicznie | Od najwyższej oceny
279 wyświetleń
OdpowiedzAby ustalić które z białek są najbardziej wartościowe,
naukowcy stosuja kilka metod. Jedną z nich jest wskaźnik wartości
biologicznej (BV). Dzieki niemu można ustalić, ile własnego białka,
uwalnianego w razie potrzeby przez organizm z mięśni, może być
zastąpione przez 100g białka, które znajduje się w jedzonych przez
Ciebie potrawach.
Tabela przedstawiona w ilościach BV:
Izolat białka serwatki 159
Koncentrat białka serwatki 104
Całe jajko 100
Mleko 91
Białko z jajka 88
Serek wiejski 84
Tuńczyk 83
Ryż 82
Inne ryby 80
Mięso wołowe 80
Mięso drobiowe 79
Soja 75
Orzeszki ziemne 68
Jogurt naturalny 68
Płatki owsiane 58
heh spox wiem w czym jest białko, a w czym nie jest czekam tylko na porady eksperta :P fasole, soczewice odpadają w moim przypadku, bo mój żoładek po nich siada, z soją bywa róznie - raz tak, raz nie :P osoby z niedoczynnością tarczycy nie powinny się też zapychac poduktami zbożowymi, bo nawet przyjmując hormony - łatwo moga przytyć :P
Wegańskie źródła białka: soja i produkty sojowe, soczewica, cieciorka i inne fasole, orzechy (tu uważać, dużo tłuszczu!). W połączeniu z produktami zbożowymi zapewniają wszystkie niezbędne aminokwasy. Przepraszam, że dzieciak się mądrzy :)
a gdzie depresja w objawach? :D zalecenia zdecydowanie niewegetariańskie :P
Niedoczynność tarczycy a dieta
W każdym z nas toczy się ustawiczna gra hormonów. Niekiedy
gruczoły je wytwarzające szwankują powodując zmiany chorobowe. Tak
często zdarza się z tarczycą, niewielkim gruczołem położonym na
wysokości krtani, który wytwarza hormony odpowiedzialne za regulowanie
przemiany materii. Niedoczynność tarczycy powoduje bardzo uciążliwe
dolegliwości metaboliczne.
Niedoczynność tarczycy występuje 5 razy częściej u kobiet niż u
mężczyzn. Ryzyko jej wystąpienia wzrasta gwałtownie z wiekiem oraz u
kobiet w okresie poporodowym.
Chociaż największe ryzyko zachorowania dotyczy ludzi starszych, to
niedoczynność tarczycy może się pojawiać także u dzieci i młodzieży.
Dla przypomnienia objawy niedoczynności tarczycy mogą być
następujące:
- suchość skóry,
- łamliwe paznokcie i włosy,
- łatwa męczliwość,
- łatwe ziębnięcie,
- osłabienie przemiany materii,
- zwiększenie masy ciała,
- senność,
- uczucie osłabienia,
- apatia,
- chrypka,
- zaburzenia płciowe (brak miesiączki, obniżone libido),
- wole.
Jeżeli zaobserwujesz u siebie większość tych objawów wybierz się do
endokrynologa i zbadaj poziom hormonów tarczycy. Leczenie tego
schorzenia polega na zwiększeniu podaży jodu i suplementacji hormonów
tarczycy.
Niedoczynność tarczycy jest chorobą przewlekłą, często utrzymującą
się przez całe życie. Jednak prawidłowe leczenie, rozpoczęte we
właściwym czasie może całkowicie usunąć wszystkie jej objawy i umożliwia
prowadzenie normalnego życia.
Tarczyca lubi jodWażne jest, aby dieta była tak zbilansowana, żeby dostarczać
odpowiednią ilość jodu. Przed niedoborem tego pierwiastka zabezpiecza
nas spożywanie jodowanej soli kuchennej,
Najlepszym jego źródłem są ryby morskie takie jak dorsz (110 µg
jodu/100 g), łosoś (44 µg), makrela wędzona (40 µg), śledź (30 µg). W
codziennej diecie nie może zabraknąć soli kuchennej jodowanej sól
jodowana (2300 μg jodu/100g).
Aby nie tracić jodu podczas obróbki kulinarnej, trzeba pamiętać, że
gotowanie potraw zmniejsza jego ilość o połowę. Warto więc solić potrawy
dopiero po ich ugotowaniu. Grillowanie i pieczenie zmniejsza zawartość
jodu tylko o 1/5. Należy pamiętać aby nie przesadzać, że spożyciem soli
kuchennej – dzienna dawka aby dostarczyć odpowiednia ilość jodu to 6 g.
Przekroczenie tej dawki i przesalanie potraw może być niebezpieczne
zarówno dla tarczycy, jak i całego organizmu.Unikaj
Niektóre produkty mogą ograniczać przyswajanie jodu. Są to kapusta,
kalafior, brukselka, rzepa, soja, gorczyca i orzeszki ziemne. Ale dobra
wiadomość jest taka, że gotowanie wymienionych warzyw zmniejsza
zawartość substancji utrudniających przyswajanie jodu o ponad 30%.
Rola białka w diecie
Białko powinno stanowić 15% wszystkich spożywanych kalorii. Taki
własnie poziom gwarantuje odpowiednio wysokie tempo przemian
metabolicznych, które przy niedoborach hormonów odpowiedzialny są za
tycie. Oprócz tego białko stymuluje produkcję hormonu wzrostu
odpowiedzialnego za spalanie tkanki tłuszczowej.
Podstawą diety przy niedoczynności tarczycy jest zwiększenie podaży
białka do poziomu 80-100 g. Przy takiej ilości należy pamiętać o
wypijaniu przynajmniej 1,5 litra wody mineralnej, aby nie obciążać
nerek.
Do dobrych źródeł białka należą jaja, mleko i jego przetwory, sery
twarogowe i żółte oraz drób, cielęcina, chude wędliny oraz ryby.
Warto pamiętać o przestrzeganiu zasady spożywania pięciu posiłków
dziennie, regularnie, co 3-4 godziny.
Niedoczynność tarczycy wymaga nie tylko leczenia farmakologicznego,
ale również właściwej diety i regularnej aktywności fizycznej.
Postępowanie dietetyczne dotyczy głównie podwyższenia tempa przemiany
materii, które przy tej chorobie niestety ulega dużemu spowolnieniu.